top of page

Волонтери на Львівщині налагодили виробництво бронежилетів





Львівський Оборонний Кластер з перших днів широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну займається виробництвом бронежилетів і безкоштовно передає їх Силам Оборони України.


Громадське об'єднання Львівський Оборонний Кластер (ЛОК) було створено на основі Харківського заводу засобів індивідуального захисту. Протягом восьми років підприємство розробляло та випускало бронежилети, тактичне оснащення, уніформу для української армії та спецпідрозділів країн НАТО. Коли розпочався наступ російських загарбників на Харків, фахівці заводу безкоштовно передали оборонцям міста усю наявну військову амуніцію зі складів, а технічну документацію та цінне обладнання вивезли на Львівщину. На новому місці вже за кілька днів почали організовувати роботу. Разом із місцевими підприємствами, волонтерами, бізнес-спільнотами та експертами з усієї країни сформували потужну команду, головна мета якої - зберігати життя українських військових. Перші тижні проводили на виробництві по 20 годин на добу.

На даний час потужності виробництва досягають 1,5 — 2 тисячі бронежилетів на добу. За словами Голови правління ЛОК Максима Плєхова, кластер виготовляє сьогодні найбільшу кількість бронежилетів в Україні. Причому, з точки зору ергономіки та рівня захисту, ці бронежилети відповідають найвищим стандартам.


 

В якості своєї продукції тут впевнені. ЛОК виготовляє бронежилети не нижче 4 класу захисту. Оборонний кластер має свою випробувальну лабораторію, де тестує всі вироби відповідно до вимог Державних стандартів України. Бронежилети ЛОК протестовані війною.

 

Міністерство оборони України визначило Львівський Оборонний Кластер основним координатором волонтерського руху з виробництва бронежилетів.


 

Тому ми надаємо консультаційну, методологічну підтримку іншим виробникам-волонтерам. Тестуємо їх бронеплити. Також тестуємо імпортні бронежилети, які привозять в Україну. - зазначають у ЛОК

 

Майже щодня тут перевіряють десятки різних зразків бронесталі для того, щоб переконатися, що бронежилети, які надходять на передову, справді виконають своє призначення.



 

Це не бізнес. Це розуміння того, що ми робимо дуже важливу справу, яка дає результат. Коли з фронту приходять фото від пацанів із підписом: "Хлопці, дякуємо, ваш бронік зберіг життя", - це дійсно дуже мотивує команду, - каже Максим Плєхов.

 

У кластері зазначають, що ЛОК — це не просто волонтерство, це професійне волонтерство та ефективне використання коштів.


 

Ми не закуповуємо бронежилети по 15 тисяч гривень за штуку, ми беремо 15 тисяч і за них виробляємо 3 бронежилети, які безкоштовно передаємо нашим захисникам.

 

Станом на червень Силам Оборони України передано вже понад 50 тисяч бронежилетів. Основними отримувачами є ЗСУ, Національна гвардія, Прикордонна служба, Національна поліція. Бронежилети також передаються медикам, рятувальникам, журналістам та іншим професіоналам, які боронять нашу країну.



Дуже важливий момент: запити щодо передачі бронежилетів опрацьовуються фахівцями з логістики Міноборони. На кожну передачу складається акт. Тому бронежилети вирушають до конкретної військової частини, саме туди, де вони найбільше потрібні.


 

Крім того, фахівці ЛОК виклали всі лекала та інформацію щодо своїх бронежилетів у вільний доступ, щоб ті, хто має необхідне обладнання та сировину, могли налагодити виробництво.

 

На сьогоднішній день проблеми із сировиною вже в минулому, зазначають у кластері. ЛОК має постійні контракти з постачальниками металу, тканини, фурнітури. Більше проблем виникає через нестачу фінансів, які необхідні для підтримки промислових обсягів виробництва. ЛОК — організація волонтерська та некомерційна. Тут працюють не заради грошей, а для того, щоби зберегти країну. Виробництво повністю фінансують за рахунок допомоги небайдужих людей, приватних донаторів із різних країн, компаній та підприємств, які роблять благодійні внески. Щомісяця на закупівлю сировини та оплату робіт потрібно знаходити понад 100 мільйонів гривень.


Спочатку надходження йшли досить активно. Але наразі кількість благодійних внесків суттєво знизилася.

Проте у ЛОК рук не опускають. І не лише продовжують виробництво бронежилетів, але й анонсували три нових проєкти:

  • масове виробництво бронежилетів для медиків;

  • модернізація автівок, що йдуть на фронт: заміна вікон на полікарбонатні вставки, бронювання радіатора, встановлення повногабаритної рами, що захищатиме при перекиданні та дозволить прилаштовувати обладнання, у т.ч. кулемети;

  • гуманітарне розмінування — виготовлення кішок, щупів і формування нового підходу в оснащенні саперів.

Сьогодні ЛОК — у пошуках партнерів та донаторів, аби реалізувати задумані проекти, які будуть актуальними не лише зараз. Наприклад, для розмінування України знадобиться не менше 10 років, як нещодавно повідомила ДСНС України.

 

На жаль, війна в деяких головах закінчилася. Хоча насправді вона набирає обертів на Сході та Півдні нашої країни. Якщо не зупинити покидьків там, нам доведеться зупиняти їх на львівських пагорбах. Ми робитимемо свою справу аж до перемоги, - наголошують у ЛОК.

 

Львівський оборонний кластер ставить перед собою амбітні цілі. Оперативна мета — виготовлення та передача Силам Оборони України 100 тисяч бронежилетів, стратегічна — 300 тисяч. Проте, за розрахунками фахівців, загалом потреба держави може досягати 700 тисяч бронежилетів.

Команда ЛОК переконана, — спільними зусиллями небайдужих українців та команди професіоналів високого рівня на цьому фронті можна відвоювати ще багато життів.


bottom of page